22 decembrie 2014

Turta dulce 2014

Pentru aluatul de turta dulce:
  • 360 g faina alba 000 proaspat cernuta si suplimentar faina pentru infainarea suprafetei de lucru
  • 75 g miere de albine (este necesar ca mierea sa fie lichida)
  • 125 g zahar pudra proaspat cernut
  • 40 g margarina la temperatura camerei (moale insa nu topita) taiata bucatele
  • 4 oua
  • 1 lingurita cu bicarbonat de sodiu
  • 10 g amestec de condimente pentru turta dulce (scortisoara, anason stelat, cuisoare, anason, nucsoara, coriandru, ghimbir, cardamom).
  • 3/4 lingura cu cacao proaspat cernuta
Pentru glazura cu care se decoreaza turta dulce:
  • 1 albus de ou
  • 170 g zahar pudra cernut in prealabil de cateva ori printr-o sita deasa
  • 1 lingurita cu amidon alimentar
  • 1 lingurita cu zeama de lamaie
Pentru decor:
  • bombonele colorate (dupa preferinta)
  • zapada artificiala
  • beculete (pentru luminarea scenei)
Pentru aluatul de turta dulce:

Pentru prepararea aluatului va este util un mixer cu putere mare, la care se ataseaza carligul acestuia.
  • Se pregatesc toate ingredientele necesare (ingredientele solide si ingredientele lichide).
  • Se pun in bolul mixerului urmatoarele ingrediente: faina, zaharul pudra, bicarbonatul de sodiu, amestecul de condimente pentru turta dulce, cacao. Acestea reprezinta ingredientele solide. Inainte de a adauga urmatorul ingredient se amesteca usor cu autorul unei spatule.
  • Mierea de albine se pune intr-un vas si se incalzeste in cuptorul cu microunde timp de 1 minut la 600 W. Se adauga amestecului de ingrediente mierea astfel pregatita.
  • Se adauga margarina taiata bucatele (aflata la temperatura camerei).
  • Se adauga trei oua (eu am pastrat ouale timp de 10 - 15 minute la temperatura camerei inainte de folosire).
  • Se mixeaza foarte bine toate ingredientele pana se formeaza o compozitie omogena, densa insa usor de modelat.
  • Aluatul se inveleste in 3 - 4 bucati de folie alimentara si se pastreaza la frigider timp de 24 - 48 ore.
  • Dupa acest interval de timp, se scoate aluatul de la frigider si se indeparteaza folia alimentara. Se portioneaza aluatul in doua parti (prima parte se pastreaza pe suprafata de lucru iar cealalta se inveleste bine in folie alimentara si se pastreaza la rece pana va fi folosita). 
  • Se lasa aluatul putin la temperatura camerei pana poate fi modelat (10 - 15 min in functie de temperatura din incapere).
  • Se infaineaza bine suprafata de lucru si sucitorul.
  • Aluatul se intinde cu ajutorul sucitorului infainat in prealabil pe suprafata de lucru astfel incat grosimea aluatului sa fie de 2 - 3 mm. Se decupeaza apoi din aluat formele dorite cu ajutorul formelor.
  • Se aseaza formele de aluat decupate in tava si daca este necesar se indeparteaza excesul de faina cu o pensula pentru patiserie.
  • Se coace aluatul la temperatura de 180 grade C timp de aproximativ 12 - 15 minute. Aluatul copt se va desprinde cu usurinta de tava dupa ce s-a racit putin. 
  • Se bate un ou intr-un bol mic si se amesteca cu putina apa. Cu acest amestec se pensuleaza turta dulce proaspat scoasa din cuptor, cat este fierbinte (astfel dobandeste un luciu aparte, deosebit de frumos).
  • Aluatul se lasa sa se raceasca complet pe un gratar.
  • Se procedeaza similar pentru partea de aluat ramasa.
  • Turta dulce coapta se pastreaza timp de cel putin doua - trei zile in pungi din hartie / cutii de tabla bine inchise (nu se folosec pungile din plastic) inainte de a fi decorata si servita.

Pentru glazura cu care se decoreaza turta dulce:

Pentru pregatirea glazurii cu care urmeaza sa decorati turta dulce va este util un mixer de mana si un bol de mixare de marime medie.
  • Zaharul pudra se cerne de cateva ori printr-o sita deasa.
  • Se pune albusul de ou in bol si se mixeaza (initial la viteza mica de mixare) pana devine spuma.
  • Se adauga treptat zaharul pudra apoi amidonul si zeama de lamaie. Se mixeaza compozitia in continuare pana se formeaza un amestec omogen (eu am mixat amestecul timp de aproximativ 15 minute).
Decorarea:
  • Glazura se pune in pos (la contactul cu aerul se usuca foarte repede) si se decoreaza fiecare bucatica de turta dulce in parte dupa preferinte. 
  • Se adauga pentru decor bombonele colorate.

Va doresc zile frumoase alaturi de cei dragi!

4 comentarii:

  1. Tare mult as vrea sa am rabdarea si talentul tau! Felicitari pentru tot ceea ce pregatesti ♥ ♥ ♥
    Te pup,Dani

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Iti multumesc foate mult Dani! Te pup si iti doresc spor in tot ceea ce faci!

      Ștergere
  2. Răspunsuri
    1. Iti multumesc Simona! Iti doresc sarbatori fericite alaturi ce dei dragi!

      Ștergere